Search and Destroy

 

This area does not yet contain any content.
Main | Discovering the Hero: Wonder Woman »
Friday
May232014

Discovering the Hero: The Flash(es)

Νομίζω πλέον μπορώ να το πω και επίσημα. Ο Flash είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας από το σύμπαν της DC. Λίγο το super-speed, η οποία είναι η αγαπημένη μου υπερδύναμη, λίγο το γεγονός ότι σαν χαρακτήρας χρησιμοποιείται συχνά ως comic relief στις ιστορίες, του δίνουν την πρώτη θέση.

Φανταστείτε, επομένως, την αντίδρασή μου όταν οι παραγωγοί της -über- επιτυχημένης σειράς Arrow του CW (την οποία ΠΡΕΠΕΙ να δείτε) ανακοίνωσαν ότι στη δεύτερη season θα εισάγουν τον χαρακτήρα του Barry Allen, του δημοφιλέστερου speedster to date. Ακόμα μεγαλύτερη η χαρά τώρα πια που αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στην ολοδική σειρά τη δική του σειρά στο ίδιο δίκτυο. Long Live the Flash!

Lightning (Doesn't) Strikes Only Once

Όλοι οι χαρακτήρες της DC που ονομάζονται "speedsters" συνδέονται με τη Speed Force, μια μυστηριώδη πηγή ενέργειας, ανεξάρτητα της προέλευσης των δυνάμεών τους. Λέγεται, επίσης, ότι όταν πεθαίνουν, γίνονται ένα με αυτή (κάτι σαν Valhalla για Speedsters). Έτσι, μόνο αυτοί που η βασική τους δύναμη είναι η υπερ-ταχύτητα είναι συνδεδεμένοι με την πηγή αυτή. 

Όπως και με τους Green Lanterns (οι οποίοι έχουν και σειρά στα αφιερώματα μας), έτσι και εδώ έχουμε τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει το όνομα Flash. Ξεχάστε, επίσης, την έννοια ότι ο κεραυνός δεν χτυπάει δύο φορές στο ίδιο σημείο αφού οι 3 από τους 4 Flash(es) είναι οικογένεια!

Jay Garrick: Ο πρώτος χαρακτήρας που χρησιμοποίησε την ονομασία Flash. Ο Jay ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Keystone City, όπου πήρε πτυχίο τόσο στη Χημεία όσο και στη Φυσική. Κατά το 3ο έτος της φοίτησης του, ενώ διεξήγαγε ένα πείραμα στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, μετά από πολλές ώρες πειραμάτων αναγκάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα για να ξεκουραστεί. Καθώς, όμως, έγειρε πίσω στην καρέκλα του έριξε όλη την συσκευή του πειράματος με αποτέλεσμα να ελευθερωθούν πολλά επικίνδυνα και δηλητηριώδη αέρια. Για πολλές εβδομάδες έπειτα παρέμεινε σε μια κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου, έως ότου ξύπνησε και ανακάλυψε πως πλέον ότι έχει αποκτήσει super-speed, όπως και ο αγαπημένος του χαρακτήρας comics όταν ήταν μικρός. 

Ο Jay αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Justice Society of America. Αποτελούσε σημαντικό μέλος της μέχρι και την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, όταν η κυβέρνηση ζήτησε από τους ήρωες να αποκαλύψουν τις μυστικές τους ταυτότητες έπειτα από θεωρίες περί κομουνιστικών δραστηριοτήτων εντός της ομάδας. Ύστερα από μια δεκαετία, βέβαια, επανέρχεται στην ενεργό δράση πάλι με την JSA. Από εκείνο το σημείο και έπειτα αναλαμβάνει ένα ρόλο "μέντορα" μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της JSA με σκοπό να βοηθήσουν νεαρούς ήρωες.

Barry Allen: Η ζωή του Barry στιγματίστηκε από τη δολοφονία της μητέρας του όταν ο ίδιος ήταν 11 χρονών και από την άδικη καταδίκη του πατέρα του ως υπεύθυνου. Από εκείνο το σημείο ορκίστηκε ότι θα έβρισκε ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της μητέρας του καθώς και το κίνητρο πίσω από την πράξη αυτή. 

Μετά την αποφοίτησή του προσλαμβάνεται στο εργαστήριο του αστυνομικού τμήματος της Central City. Δουλεύοντας ένα βράδυ ως αργά στο εργαστήριο ένας κεραυνός χτυπάει ένα ολόκληρο ράφι με χημικά, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν πάνω στον Barry. Αργότερα, και χωρίς φαινομενικά να έχει πάθει κάτι, συνειδητοποιεί ότι κινείται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο γύρω του. Εμπνευσμένος από τον Jay Garrick, του οποίου οι περιπέτειες εκδίδονται σε comics, ο Barry αποφασίζει να ακολουθήσει το παράδειγμα του και να πολεμήσει το έγκλημα ως Flash. Είναι ο πρώτος του οποίου οι δυνάμεις είναι αποτέλεσμα της σύνδεσής του με τη Speed Force και, όπως αποκαλύπτεται αργότερα, είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την ύπαρξή της. 

Μια σειρά "τραγωδιών" στην προσωπική του ζωή, τον οδηγούν στην απόφαση να ταξιδέψει στο μακρινό μέλλον, συγκεκριμένα στο 30ο αιώνα, όπου και ξαναβρήκε τη σύζυγό του, παρόλο που προηγουμένως είχε δολοφονηθεί. Η αποχή του δεν θα κρατήσει πολύ καθώς στο πρώτο Crisis ο Anti-Monitor τον φέρνει πίσω στο παρελθόν. Ξεφεύγοντας από την φυλακή του καταστρέφει το κανόνι αντί-ύλης που θα κατέστρεφε τη Γη θυσιάζοντας τη ζωή του. Το 2008 θα επιστρέψει οριστικά κατά τη διάρκεια του 3ου και τελευταίου Crisis.

Το 2011 ο Barry πρωταγωνιστεί στο FlashPoint, ένα event που οδήγησε στο ολικό reboot ολόκληρου του σύμπαντος της DC.

Wally West: Ο ανιψιός της Iris West, συζύγου του Barry Allen, μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη με δύο απόμακρους γονείς. Το όνειρό του ήταν να ζήσει στην Keystone City και να συναντήσει τον αγαπημένο του ήρωα, τον Flash. Σε μία επίσκεψη του ο Barry του υπόσχεται να του συστήσει το ίνδαλμά του. Όταν συναντιούνται στο εργαστήριο του αστυνομικού τμήματος με τον Barry, ως Flash, να περιγράφει το τρόπο με τον οποίο απέκτησε τις δυνάμεις του το ίδιο ατύχημα λαμβάνει χώρα ξανά, αυτή τη φορά με τον Wally να δέχεται τα χημικά. Συνειδητοποιώντας ότι πλέον διαθέτουν παρόμοιες δυνάμεις, ο Barry αποκαλύπτει ότι ο Flash είναι ο ίδιος και ο Wally αναλαμβάνει να πολεμήσει το έγκλημα στο πλάι του ως Kid Flash.

Ο Kid Flash είναι ιδρυτικό μέλος των Teen Titans μαζί με τους Robin, Aqualad και Wonder Girl, εγκαινιάζοντας έτσι μία νέα εποχή για την ιστορία των sidekicks. Μετά από διάφορα γεγονότα που σχέση είχαν με το τρόπο που η Raven, ένα άλλο μέλος των Teen Titans, χειρίστηκε τον Wally, ο τελευταίος αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του ως Kid Flash. Η απόφασή του αυτή, όμως, δε θα διαρκέσει για πολύ καθώς μετά το θάνατο του Barry κατά τη διάρκεια του 1ου crisis πέφτει στους ώμους του να συνεχίσει το legacy του Flash.

Bart Allen: Γεννημένος το 30ο αιώνα ο Bart αποτελεί τον εγγονό του Barry Allen. Η κληρονόμηση της super-speed από τον παππού του, όμως, είχε και τα ελαττώματά του: πάσχει από υπερ-αυξημένο μεταβολισμό με αποτέλεσμα να γερνάει γρηγορότερα από ότι ένα φυσιολογικό άτομο. Για το λόγο αυτό η Iris Allen στέλνει τον εγγονό της πίσω στο παρελθόν με στόχο ο τότε Flash, Wally West, να καταφέρει να τον βοηθήσει, πράγμα το οποίο καταφέρνει. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βοηθήσουν το γιο τους, οι γονείς του Bart τον είχαν τοποθετήσει σε έναν εξομοιωτή που ακολουθούσε τη γρήγορη ανάπτυξή του. Για το λόγο αυτό, ο Bart είχε άγνοια κινδύνου και δρούσε χωρίς να σκεφτεί. Αυτό οδήγησε τον Batman να του δώσει την ονομασία Impulse. 

Μετά από μια μάχη με τον Deathstroke που κατέληξε να πυροβοληθεί στο γόνατο, ο Bart αποφάσισε να διαβάσει όλα τα βιβλία που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του San Francisco. Μετά την ανάρρωσή του, ο Bart επιστρέφει στους Teen Titans αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας όχι τη ταυτότητα του Impulse αλλά αυτή του Kid Flash. Ο Bart έμεινε με τους Teen Titans μέχρι και το 2ο crisis στο οποίο o Wally εξαφανίστηκε στην Speed Force ώστε να σταματήσει ένα μανιακό Superboy από ένα παράλληλο σύμπαν. 

Ένα χρόνο έπειτα, κι ενώ όλοι θεωρούσαν ότι ο Bart είχε χάσει τις δυνάμεις του, αποδεικνύεται ότι οι δυνάμεις του δεν τον έχουν εγκαταλείψει. Αναλαμβάνει το ρόλο του Flash και γίνεται μέλος της Justice League. Λίγο αργότερα δέχεται μια συντονισμένη επίθεση από τους Rogues οι οποίοι τον αποκόπτουν από την Speed Force και τον χτυπούν μέχρι θανάτου. Ο Bart θα επιστρέψει κατά τη διάρκεια του 3ου και τελευταίου crisis όταν στο μακρινό μέλλον η Legion of Super-Heroes, μια ομάδα εφήβων εμπνευσμένη από τις περιπέτειες των ηρώων του παρελθόντος, μάχεται το ίδιο Superboy που ο Barry θυσιάστηκε για να σταματήσει στο προηγούμενο crisis. 

01. The Flash: Terminal Velocity (1995)

Ο Wally πιέζει τον εαυτό του να πάει ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή του και να βλέπει οράματα ενός δυσοίωνου μέλλοντος. Επίσης, σε αυτή την ιστορία η Speed Force αρχίζει και αποκαλύπτει τα μυστικά της.

02. The Flash: Dead Heat (1995)

Ένας νέος villain, ονόματι Savitar, εμφανίζεται και ισχυρίζεται ότι είναι ο "θεός" της ταχύτητας. Με όλους τους υπόλοιπους speedsters να έχουν χάσει τις δυνάμεις τους, η ευθύνη να τον σταματήσει πέφτει στον Wally. Σε αυτή την ιστορία έχουμε εμφανίσεις από όλους τους speedsters, οπότε ετοιμαστείτε για μεγάλες ταχύτητες!

03. The Flash: Blitz (2004)

Ένας άλλοτε φίλος του Flash έχει αποκτήσει super-speed και διψάει για εκδίκηση. Κινούμενος τόσο γρήγορα που ούτε ο ίδιος ο Wally δεν μπορεί να τον δει, χρειάζεται η συνδυασμένη δύναμη τόσο του Jay όσο και του Bart ώστε να μπορέσει να φτάσει τη ταχύτητά του. Η ιστορία αυτή, στην οποία κάνει το ντεμπούτο του ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς villains του Scarlet Speedster, έχει συγκεντρωθεί σε μια έκδοση που αποτελεί πιθανότατα την ιδανική αρχή για όποιον θέλει να μάθει για τον κόσμο του Flash.

04. The Flash: Ignition (2005)

Ο Wally West είναι ένας μηχανικός που δουλεύει στην Keystone City, πόλη που παλιότερα δρούσε ο Flash. Wait, that doesn't seem right, does it? Όλοι, ακόμη και ο ίδιος ο Wally, έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο Flash. Θα προλάβει, όμως, να θυμηθεί πριν ο Captain Cold ολοκληρώσει την καταστροφική του πορεία; Η απάντηση εδώ.  

05. Rogue War (2006)

Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, οι Rogues, όπως ονομάζονται οι villains του Flash, μετατρέπουν την Keystone City σε πεδίο μάχης. Ο Geoff Johns καταφέρνει αριστοτεχνικά να χωρέσει όλους τους villains του Flash σε μια ιστορία χωρίς αυτή να φαίνεται βεβιασμένη.

06. The Flash: Blood will Run (2008)

Διάφορα άτομα που ο Flash είχε σώσει στο παρελθόν αρχίζουν να εμφανίζονται νεκρά σε όλη την πόλη. Ο υπεύθυνος πίσω από τις δολοφονίες αυτές είναι ένας φανατικός θαυμαστής, που λατρεύει τον ήρωα μας με έναν άρρωστο τρόπο. Ο Geoff Johns μας δίνει μια ιστορία όπου επικεντρώνεται όχι στη ταχύτητα του Flash, αλλά στο πόσο γρήγορα μπορεί να ενεργήσει ως detective ώστε να καταφέρει να προστατεύσει τον επόμενο στόχο.

07. The Fastest Man Alive (2006)

Η ολοκλήρωση του 2ου crisis βρίσκει τον Bart να υποστηρίζει πως έχει χάσει τις δυνάμεις του. Όταν, όμως, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μία νέα απειλή, τότε αναλαμβάνει να συνεχίσει το legacy του Flash. Η σειρά αυτή που καταλήγει στο θάνατο του Bart από τους Rogues κι έχει συγκεντρωθεί σε δύο μέρη, το Lightning a Bottle και Full Throttle αντίστοιχα.

08. Flash: Rebirth (2009)

Finally! Μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες, ο Barry Allen επέστρεψε! Δεν είναι όλα όμως όπως θα έπρεπε να είναι. Η ιστορία αυτή από τον Geoff Johns αποτελεί turning point για τη μετέπειτα πορεία όλων των speedsters.

09. The Dastardly Death of the Rogues (2010)

Ο Barry, μετά την επιστροφή του προσπαθεί να προσαρμοστεί στο να είναι ξανά ο ήρωας της Keystone City. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται, όταν μια ομάδα αστυνομικών από το μέλλον, που μοιάζουν τρομακτικά με τους τωρινούς Rogues, καταφτάνουν και τον κατηγορούν για τη δολοφονία ενός εκ των μελών τους. Θα καταφέρει ο Barry να αποκαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Θα το μάθετε εδώ.

10. FlashPoint (2011)

"Everything you know will change in a flash..." Το event που οδήγησε στο ολικό reboot του σύμπαντος της DC. Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν άλλαζε μόνο μια μικρή λεπτομέρεια στη ζωή του Barry Allen; Ο βασικός κορμός της ιστορίας που αποτελείται από 7 τεύχη μπορεί να βρεθεί εδώ. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και η animated ταινία "Justice League: The Flashpoint Paradox", που αποτελεί μεταφορά της συγκεκριμένης ιστορίας.

Discovering the Hero: Wonder Woman

Discovering the Hero: Batman

Discovering the Hero: Superman

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>